середа, 8 квітня 2020 р.

Тема: Обробка кишені простої складності


ШВЧК -3.3. Виконання операцій простої складності з обробки зрізів, деталей та вузлів плечового легкого одягу (сукні, сарафани, блузи, сорочки)
ШВЧК – 3.3.4. Виконання на машинах або вручну операції простої складності з  обробки зрізів, деталей та вузлів плечового легкого одягу
Тема: Обробка кишені простої складності

Кишені відіграють функціональну і декоративну роль.
 Кишені бувають:
·         зовнішні (їх розташовують тільки з лицьового боку виробів);
·         внутрішні (виконані на підкладці або в шві).
За розташуванням і способами обробки кишені бувають чотирьох видів:
     1) накладні;
     2) прорізні;
     3) кишені в швах, складках і фасонних лініях;
     4) кишені з відрізним бочком.
Кишені роблять прихованими, об'ємними, прикрашають оздоблювальними строчками, найрізноманітнішими декоративними елементами, наприклад: клапанами, листочками, складочками, рюшами тощо.
Проста накладна кишеня. Обидва куточки верхнього краю простої накладної кишені найчастіше прямі. А от нижній край буває яким завгодно: із прямими кутами (1), із заокругленими кутами (2), із загостреними кутами (3), із заокругленим (дуга) нижнім краєм (4), зі зрізаними кутами (5), овальним (6). Роблять кишені і з прямими кутами по нижньому краю та скошеними по верхньому (7) і кишені «кенгуру» (8).
Форми кишень
     Верхній край простої накладної кишені може бути оброблений суцільнокроєним відворотом, окремою деталлю - відворот (з основної або оздоблювальної тканини на лицьовий або на виворітний бік), бейкою, обшивкою.
    Деталь накладної кишені розкроюють з основної або оздоблювальної тканини, але завжди добирають під малюнок основної деталі.
Накладна кишеня викроюється з припусками на шви по всіх зрізах. Якщо вздовж входу в кишеню дати ширший припуск, то це буде суцільнокроєна обшивка, на яку приклеюють прокладку з флізеліну. Слід обметати всі зрізи кишені. Припуск суцільнокроєної обшивки вздовж входу в кишеню заметати на виворітну сторону, швом упідгин із відкритим або закритим зрізом. Край припрасувати, за необхідності відстрочити. Потім заметати на виворітну сторону припуски по інших краях кишені. Припрасувати (1). Припуски на кишенях із заокругленими куточками легко запрасувати на виворітний бік таким чином: на ділянках заокруглення прокласти машинну строчку близько до краю тканини довгими стібками. З міцного тонкого картону по формі кишені виріж шаблон на виворітний бік кишені, сумістивши лінії швів. Стягнути нижні нитки строчок, при цьому припуски мають обтягнути шаблон плоско. Рівномірно розподіли зборки на ділянках заокруглень. Припрасувати (2). Якщо вздовж входу в кишеню передбачена цільнокроєна обшивка, то обшивку треба відвернути на лицьовий бік. Бокові краї обшивки настрочити на кишеню. Припуски швів в кутках висікти (3). Обшивку виверни на виворітний бік, краї приметати і заметай на виворітний бік припуск уздовж інших країв кишені. Припрасувати (4). Оброблену, підготовлену для настрочування на виріб кишеню накласти на основну деталь. Усі боки й виступи кишені вирівняти до точного суміщення з позначеним на основній деталі місцем.Наметати кишеню на основну деталь виробу та настрочити.Припрасувати кишеню в готовому вигляді.

Накладну кишеню можна настрочити строчкою 0,1-0,2см від краю кишені(1),  або оздоблювальною строчкою(2).
Верхні куточки всіх накладних кишень завжди закріплюють закріпками у вигляді вистроченого трикутника або прямокутника (3).

 
Приклади моделей накладних кишень

 Домашнє завдання:
Ø  Які дефекти можуть виникнути при обробці накладних кишень?
Ø  Обробити накладну кишеню з заокругленими кінцями.
Ø  Замалювати моделі одягу з накладними кишенями

Немає коментарів:

Дописати коментар

 19.05.2022   Модуль ШВЧК -3.1. Виконання операцій простої складності з обробки зрізів, деталей та    ШВЧК– 3.1.4. Виконання на машинах ...