четвер, 9 квітня 2020 р.

Тема: Обробка застібки простої складності в легкому одязі.

ШВЧК -3.3. Виконання операцій простої складності з обробки зрізів, деталей та вузлів плечового легкого одягу (сукні, сарафани, блузи, сорочки)


ШВЧК – 3.3.4. Виконання на машинах або вручну операції простої складності з  обробки зрізів, деталей та вузлів плечового легкого одягу
Тема:Обробка застібки простої складності в легкому одязі. 

Застібка- це спона. За́стібка — пристрій для з'єднання різноманітних елементів одягу, взуття, галантерейних предметів тощо.
Види спон
За місцем розташування застібки бувають:
·         Центральні;
·         зміщені.
За характером обробки застібки поділяються на:
ü  Зовнішні;
ü  внутрішні (потаємні).
За способом застібання застібки можуть бути виконані:
·         на ґудзики та петлі,
·         на тасьму-блискавку,
·         на гачки.
Петлі можуть бути:
ü  обшивні,
ü  обметані;
ü  навісні з виточного та плетеного шнура.
За конструкцією застібки можуть бути з:
·         підбортами (відрізними та суцільно- кроєними з пілочками, коміром)
·         з планками (настроченими на лицьову сторону, з планками пришивними, планками-підбортами).
Способи обробки застібок залежить від модельно-конструктивних особливостей виробу, виду та властивостей матеріалів
Роз'ємна застібка-блискавка зручна у блузонах, куртках, міні-сукнях тощо. Майже незамінний цей вид застібки у виробах вузького крою по фігурі, наприклад, спортивних речах, пошитих з еластичних тканин.
Роз'ємну застібку-блискавку можна пришити приховано або відкрито.
Застібка-блискавка, пришита з виворітного боку: це найпростіший спосіб пришивання застібки-блискавки. Тасьму видно з виворітного боку виробу. Оброблений борт приметайте до тасьми застібки-блискавки впритул до зубчиків і пришийте в край. За бажанням поруч з першою строчкою можна прокласти додаткову. Якщо роз'ємна застібка-блискавка має бути пришита приховано, приметайте і пришийте борт до застібки-блискавки так, щоб зубчики не було видно.
Застібка-блискавка, пришита між деталями виробу: якщо тасьму застібки-блискавки не має бути видно з виворітного боку, то застібку-блискавку прихоплюють між підбортом і основною тканиною.
Застібка-блискавка, пришита відкрито: тасьми застібки-блискавки приколіть до бортів лицьовим боком до лицьового боку так, щоб зубчики лежали поруч із розміченою лінією шва. Верхні кінці тасьм підверніть навскоси. Борти пришийте до тасьм застібки-блискавки з виворітного боку.
Підборти покладіть поверх тасьм застібки-блискавки лицьовим боком до лицьового боку, приколіть до припуску на шви і підгин низу. З виворітного боку виробу прокладіть єдину строчку уздовж кожного борта точно в шов пришивання застібки-блискавки і далі уздовж лінії низу.
Підборти виверніть на виворітний бік. Краї приметайте, припрасуйте. За бажанням краї бортів можна вистрочити в край або на ледь більшу ширину.
Застібка-блискавка, пришита приховано: на основній тканині і підбортах припуски на підгин низу і припуски вздовж бортів заметайте на виворітний бік і припрасуйте. Тасьми застібки-блискавки приметайте під краї бортів так, щоб зубчики не було видно. Підборти покладіть поверх тасьми застібки-блискавки виворітним боком до виворітного боку, приметайте так, щоб зубчики не було видно. Потім з лицьового боку вистрочіть борти на ширину 0,75 см, прихопивши тасьми застібки-блискавки і підборти.
ОБРОБКА ЗАСТІБКИ ВШИВНИМИ ПЛАНКАМИ
     На лицьовій стороні виробу намітити лінію розрізу по центру переду, потім по горловині і в кінці застібки наносимо поперечні лінії, що визначатимуть ширину застібки від центра переду, вліво і вправо. Зазначені точки сполучити прямими. Тканину між лініями вирізаємо, залишаючи припуск в 1—1,5 см на шви пришивання планки і 1—1,5 см внизу на закріплення застібки. Плапки скласти вздовж посередині лицьовою стороною всередину, вирівняти і обшити верхні кінці відповідно до моделі повністю або до надсічки, що визначає середину. Надлишок тканини у кутиках висікти, планки вивернути на лицьову сторону, виправити, припрасувати і намітити лінії, що визначають ширину планок у готовому вигляді. І планки накласти лицьовою стороною до лиця пілочок . Приметати і пришити. Потім перевірити правильність пришивання планок. Строчки по-ширині повинні  бути паралельними і закінчуватися на одному рівні, а відстань, між строчками повинна дорівнювати ширині планки у готовому вигляді. Необроблені сторони планки і кінці її вивертаємо навиворіт, виправити і розрівняти шви пришивання. Куточки в кінці розрізу розправити і закріпити застібку по основі кутика подвійною строчкою. Шви пришиву планок і нижні кінці обметати. Застібку у готовому вигляді припрасувати. У виробах з вилогами планки викроюємо одночасно з підбортами.







Немає коментарів:

Дописати коментар

 19.05.2022   Модуль ШВЧК -3.1. Виконання операцій простої складності з обробки зрізів, деталей та    ШВЧК– 3.1.4. Виконання на машинах ...