понеділок, 6 квітня 2020 р.

Тема: Визналиння лицевого та виворотного боків на тканині, напрям нитки основи.


 ШВЧК -3.3. Виконання операцій простої складності з обробки зрізів, деталей та вузлів    плечового легкого одягу (сукні, сарафани, блузи, сорочки)
ШВЧК – 3.3.3. Виконання операцій з підготовки до пошиття деталей плечового легкого одягу
Тема: Визначення лицевого та виворотного боків на тканині, напрям нитки основи.

Тканина - текстильне полотно , Виготовлене на ткацькому верстаті. Тканина складається з двох переплетених ниток, розташованих перпендикулярно. Систему ниток, що йдуть уздовж тканини, називають основою , А систему ниток, розташованих поперек тканини, -підткання(утком) . Поверхня тканини залежить від особливостей обробки тканин.(див.додатки)

1. Підготовка тканини до розкрою
Тканину прасують уздовж нитки основи з метою ліквідації зморшок. Тканини з натуральних волокон (бавовняну чи льняну) декатирують, тобто прасують, зволожуючи, для запобігання зсіданню.
Визначають напрям ниток основи і піткання за такими ознаками:
- нитки основи розташовуються паралельно пругу тканини;
- у напрямі ниток основи тканина розтягується менше, ніж у напрямі ниток піткання;
- нитки основи в тканині зазвичай більш тонші та розташовані рівномірніше порівняно із нитками піткання;

- у тканинах з малюнком у смужку або начісним ворсом напрям смужки та начосу зазвичай співпадає з напрямом ниток основи.
Визначають лицьову і виворітну сторони тканини за такими ознаками:
-         За друкованим     малюнком. У тканини з набивним малюнком малюнок на лицьовій стороні тканини яскравіше і чіткіше.
-         По поверхні. У гладко забарвлених тканин лицьова сторона більш гладка, а виворітна - більш ворсиста. Для визначення пухнастості її потрібно розглядати на рівні очей.
-         За малюнком ткацького переплетення. У тканинах саржевого переплетення на лицьовій стороні рубчик йде від низу до верху і зліва на право.
-         По блиску. Наприклад атласна тканина більш блискуча, ніж сатиновая.
-         Акуратність. Кількість вузликів, петельок,-решт обірваних ниток на лицьовій стороні менше, ніж з виворітного.
-         По ворсу. На лицьовій стороні оксамиту або вельвету довгий ворс. На виворітній стороні поверхня гладка або ворс короткий. У драп ворс розташовується більш впорядковано нм лицьовій стороні, а зворотний бік має трохи неакуратний зовнішній вигляд.
-         По кромці. По краях тканини у кромки є проколи. На лицьовій стороні тканину в місцях проколів більш опукла. Змішані тканини. Оздоблювальні нитки виводять на лицьову сторону. Наприклад, в парчі блискуча металізована ніть- люрекс виведена на лицьову сторону.

Розрізняють односторонні і двосторонні тканини. Пам'ятайте, що визначення лицьової та зворотньої сторони грає важливу роль при розкрої одягу.


Домашнє завдання:
Ø Заготовити зразки тканини та визначити в них лицевий і виворітній бік.Обгрунтувати свою відповідь



Немає коментарів:

Дописати коментар

 19.05.2022   Модуль ШВЧК -3.1. Виконання операцій простої складності з обробки зрізів, деталей та    ШВЧК– 3.1.4. Виконання на машинах ...