ШВЧК -3.3. Виконання операцій простої
складності з обробки зрізів, деталей та вузлів плечового легкого одягу (сукні,
сарафани, блузи, сорочки)
Тема: Перевірка
кінцевої волого-теплової обробки
готового виробу.
Технічні
вимоги до остаточної волого-теплової обробки швейного виробу
1)
остаточну волого-теплову обробку виробу виконують за допомогою зволоженого
пропрасовувача з виворотного боку виробу;
2)
ВТО починають з дрібних деталей, поступово переходячи до великих. Виріб прасують за напрямом нитки
основи, починаючи від лівого бічного шва і закінчуючи біля низу виробу;
3)
Виконують припрасовування низу. Для цього виріб вивертають на лицьову сторону,
укладають на столі нижнім краєм до працівника, а верхній край виробу
відгортають убік;
4)
З лицьової сторони виробу видаляють ласи і відпарюють;
5)
Виріб залишають у підвішеному стані до повного висихання.
Контроль
якості швейного виробу.
Показники
якості швейного виробу поділяються на такі групи:
1)
функціональні – полягають у відповідності виробу своєму призначенню;
2)
естетичні – розкривають міру краси швейного виробу, його виразності,
сучасності;
3)
ергономічні – визначають зручність у користуванні, створюють відчуття комфорту;
4)
технологічні – вказують на складність виготовлення виробу, дотримання технічних
вимог до виконання швів, обробки деталей та вузлів;
5)
економічні – характеризують затрати на процес створення виробу та користування
ним.
До
якості готового швейного виробу висуваються такі вимоги:
1.
Відповідність зовнішнього вигляду виробу обраній моделі.
2.
Правильність добору тканини, ниток, застібки, оздоблення, фурнітури.
3.
Правильність посадки виробу на фігурі.
4.
Якість пошиття:
а)
Симетричність розташування виточок та парних деталей;
б)
Відповідність ручних і машинних строчок технічним вимогам на їх виконання;
в)
Якість обробки окремих деталей і зрізів.
5.
Якість проведення поопераційної та остаточної волого-теплової обробки виробу.
Немає коментарів:
Дописати коментар