ШВЧК -3.3. Виконання
операцій простої складності з обробки зрізів, деталей та вузлів плечового
легкого одягу (сукні, сарафани, блузи, сорочки)
ШВЧК –
3.3.6. Здійснення контролю
за якістю виконаних операцій
Тема: Контроль якості готового виробу. Усунення можливих дефектів. Перевірка
кінцевої волого-теплової обробки готового виробу
Контроль якості швейних виробів
Промисловий контроль якості швейних виробів
на швейних підприємствах здійснюють контролери ВТК, які керуються державними, міждержавними і галузевими стандартами, зразками (еталонами) виробів.
Основним обов’язком ВТК є попередження випуску недоброякісної продукції.
Приймання швейних виробів за якістю
в торгівлі здійснюється відповідно до "Положення про поставки товарів
народного споживання", "Інструкції про порядок приймання продукції
виробничо-технічного призначення і товарів народного споживання за
якістю", "Правил роздрібної торгівлі швейними, трикотажними товарами
і головними уборами". Важливим документом під час приймання є договір на
постачання, в специфікації якого наводиться розгорнута характеристика
асортименту виробів, указані нормативні документи, що реґламентують якість,
сортність і комплектність. Використовуються стандарти на окремі види виробів,
стандарти на методи контролю якості, сортність, зразки (еталони) виробів і
технічні описи моделей.
Під час контролю якості товарознавці перевіряють
відповідність тари, пакування і маркування вимогам нормативних документів,
перевіряють комплектність товарів. Відповідно до стандартів на правила
приймання швейних товарів встановлюється вид контролю, величина вибірки. Методи
контролю якості встановлені ГОСТом 4103-82 "Изделия швейные. Методы
контроля качества". Цим стандартом встановлені єдині методи контролю
якості швейних виробів як у промисловості, так і в торгівлі.
Під час контролю якості швейних
виробів товарознавець з якості перевіряє відповідність зовнішнього вигляду
моделі технічному опису і зразку; переглядає тканини верху, підкладки, докладу,
оздоблювальні матеріали, фурнітуру; перевіряє відповідність тканин верху за
кольором; симетричність деталей верху, напрям і співпадання рисунка, якість
швів, строчок, закріпок, обробку ватної прокладки і підкладки; якість
волого-теплової обробки (відсутність складок, зморшок); правильність посадки
виробу на фігурі. Далі здійснюються контрольні вимірювання лінійних розмірів
виробу в цілому та його окремих деталей; виявлення виробничо-швейних і
текстильних дефектів (зовнішнього вигляду матеріалів).
Дефекти, виявлені в процесі
перевірки якості, враховують під час контролю сортності (рис. 19, 20).
. Горизонтальні (а, б, в, г), вертикальні (д, е) і
похилі (є, ж, и) складки у виробах.
Порушення балансу виробів: а, б – порушення балансу в
штанах (поперечні і поздовжні складки); в, г – відхилення рукавів вперед або
назад; д, е – розходження (заходження) пілочок.
Визначення
сорту швейних виробів
Під час приймання за якістю швейних
виробів у торгівлі насамперед перевіряють правильність встановлення сорту на
підприємстві працівниками ВТК.
Сорт швейних виробів визначають
відповідно до ГОСТу 12566-86 "Изделия швейные бытового назначения.
Определение сортности".
Сорт швейного виробу встановлюють
залежно від наявності дефектів зовнішнього вигляду і посадки на фігурі,
виробничо-швейних дефектів, а також дефектів зовнішнього вигляду матеріалів.
Залежно від
характеру, розміру і місця розміщення виробничо-швейних або текстильних
дефектів вироби відносять до 1 або 2 сорту. Дефекти можуть бути на відкритих і
закритих частинах виробу і деталях.
Закритими частинами виробу
вважаються лацкани з боку пілочок, частина пілочок, що закрита бортом, нижні
частини підбортів, підкомір, підзори, внутрішні частини обшивок кишень,
гульфік, відкосок, підкладка передніх частин штанів, верхні частини нижніх частин
рукавів на відстані 1/3 довжини рукава від шва пройми; нижня частина верхніх
сорочок (блузок), які носять заправленими у штани (спідниці), тощо. На закритих
частинах виробу і деталях дефекти зовнішнього вигляду матеріалів не
враховуються.
Дефекти, які допускаються в 1 або 2
сорті, наведені в таблицях стандарту на сортність. Саме з їх допомогою і
встановлюють сорт. У костюмах сортність піджака (жакета) і штанів (спідниці)
визначають окремо і встановлюють для комплекта за тією частиною костюма, що має
нижчий сорт.
У виробах з
хутряним коміром і на підкладці сорт встановлюється окремо для хутряного коміра
і для підкладки. При переведенні в нижчий сорт хутряного коміра або підкладки
сорт виробу не знижується. Знижку з основної ціни за пониження сортності проводять
із ціни дефектної частини костюма, хутряного коміра або підкладки. З цією метою
у костюмах-двійках ціну піджака (жакета) приймають за 60 % загальної вартості,
штанів (спідниці) – за 40 %; у костюмах-трійках ціна піджака (жакета) – 50 %,
жилета – 15 %, штанів (спідниці) – 35 %. Ціна підкладки становить 10 % вартості
виробу. Ціна хутряного прикладу маркується на товарному ярлику.
Відповідно до стандарту на сортність
у виробах 1 і 2 сортів не допускаються такі дефекти:
- розходження пілочок, шлиці або надмірне заходження однієї пілочки або сторони шліци на другу;
- відхилення рукавів уперед або назад;
- перекіс або заломлення (на пілочках, спинці, комірі);
- виступ підкладки внизу виробу;
- пропуск стібків у строчці швейного виробу;
- обпалення деталі швейного виробу;
- підплетини, дірки, просічки.
Немає коментарів:
Дописати коментар