середа, 22 квітня 2020 р.

Тема: Способи обробки застібок.


ШВЧК -3.3. Виконання операцій простої складності з обробки зрізів, деталей та вузлів плечового легкого одягу (сукні, сарафани, блузи, сорочки)
   ШВЧК – 3.3.4. Виконання на машинах або вручну операції простої складності з  обробки зрізів, деталей та вузлів плечового легкого одягу
Тема: Способи обробки застібок.
Потайні застібки-блискавки випускаються тільки 22 см, 40 см і 60 см завдовжки. Застібка-блискавка має бути довша за розріз для застібки мінімум на 2 см. Вона пришивається перед виконанням шва вище або нижче розрізу, тобто при повністю відкритих зрізах. Для пришивання потайної застібки-блискавки потрібна спеціальна лапка швейної машини.
      Потайну застібку-блискавку відкрити та притиснути спіраль так, щоб можна було побачити «лінію шва» між тасьмою і спіраллю. Відкриту застібку-блискавку накласти зовнішнім боком на лицьовий бік виробу вздовж одного краю розрізу. Щоб застібка-блискавка була пришита точно за розміченою лінією шва, треба визначити інтервал між краєм тасьми застібки-блискавки та зрізом тканини: ширина припуску на шов мінус 1 см ширини тасьми = відстань до зрізу тканини. Верхній кінець тасьми застібки-блискавки приколоти до тканини шпилькою на потрібній відстані – див. вище. Нижній кінець тасьми застібки-блискавки виступає за нижній кінець розрізу. Лапку швейної машини встановити над застібкою-блискавкою так, щоб спіраль розташовувалася під виїмкою лапки праворуч від голки. Застібку-блискавку пришити від верхнього кінця до мітки розрізу. Застібнути застібку-блискавку.
     Другу тасьму застібки-блискавки накласти зовнішнім боком на лицьовий бік тканини вздовж іншого краю розрізу та приколоти верхній кінець тасьми шпилькою. Застібку-блискавку знову розстібнути. Лапку швейної машини встановити над застібкою-блискавкою так, щоб спіраль розташовувалася під виїмкою лапки ліворуч від голки. Тасьму настрочити від верхнього кінця до мітки розрізу. Застібнути застібку-блискавку.
     Зшити зрізи деталей крою нижче мітки розрізу для застібки, відігнувши нижній вільний кінець застібки-блискавки на припуски на шов і почавши шов максимально близько до останніх стібків швів пришивання застібки-блискавки. Зайвий кінець застібки-блискавки зрізати й обкантувати смужкою тканини.

Повітряні петлі з ниток: два способи виконання
Якщо розріз на блузці або сукні має закриватися максимально непомітно, то застібку виконують на повітряні петлі з ниток.

            
Обметана петля
Для виконання обметаної петлі по краю борту прокладіть  декілька ниток.
Довжина петлі, як і всіх повітряних петель, залежить від розміру ґудзика. Нитки для петлі обшийте щільними петельним стібками.
В’язана петля
Для в'язаної повітряної петлі зв'яжіть за допомогою гачка або пальців петельний ланцюжок. Почніть ланцюжок з невеликого стібка шва «назад голку», протягніть нитку, утворюючи петлю довжиною бл. 10 см. Протягніть у петлю вказівний і великий пальці лівої руки, середнім пальцем захопіть нитку і протягніть її через петлю.
 
Тягніть цю петлю доти, поки внизу не утвориться перша петелька ланцюжка. Так само виконайте наступні петельки.
Коли вийде ланцюжок потрібної довжини, протягніть голку через останню петельку, натягніть нитку і закріпіть повітряну петлю.
Обробка застібки «капля»
                 
1.Скласти лицем до лиця основну деталь та деталь обшивки
                      
2.Намітити місцерозташування та форму фігорного розрізу за допомогою шаблону.
3. Пришити обшивку до виворітньої сторони основної деталі.
        
4.Вирізати по формі розрізу застібки, залишаючи припуск. Висікти на заокругленях.       
5.Обметати зрізи обшивки (це можна зробити ще перед початком пришивання обшивки до основної деталі).
6.Вивернути обшивку на виворітну сторону основної деталі. Припрасувати виріз.
7.Прокласти оздоблюючу строчку з лицьової сторони основної деталі (якщо це передбачено моделю).
*      Можна дублювати основну деталь і обшивку, а можна лише обшивку.
Наша капелька готова!
Домашнє завдання: самостійно обробити фігурний розріз застібки та скласти технологічну послідовність обробки.

Немає коментарів:

Дописати коментар

 19.05.2022   Модуль ШВЧК -3.1. Виконання операцій простої складності з обробки зрізів, деталей та    ШВЧК– 3.1.4. Виконання на машинах ...